Interviu acordat de Președintele Rusiei, Vladimir Putin, Сompaniei interstatale de radioteleviziune „MIR”

Interviu acordat de Președintele Rusiei, Vladimir Putin, Сompaniei interstatale de radioteleviziune „MIR”

Interviu acordat de Președintele Rusiei, Vladimir Putin, Сompaniei interstatale de radioteleviziune „MIR”

13 июн 22:43

Întrebare: Bună seara, Vladimir Vladimirovici! Mai întâi vreau să Vă mulțumesc pentru că ați acceptați să ne acordați acest interviu. Ne întâlnim în ajunul vizitei Dvs. în Kîrgîzstan, unde va avea loc summit-ul Organizației pentru  Cooperare de la Shanghai (OCS).

Compania noastră de radioteleviziune difuzează, practic, pe teritoriul tuturor statelor-membre ale acestei organizații (cu excepția Chinei). De aceea, știm că, pentru majoritatea telespectatorilor noștri, OCS e ceva bun, pozitiv.

Totodată, majoritatea dintre ei nu ar putea spune ce mâncare de pește e această organizație și de ce este nevoie de ea. Ați putea să explicați succint pentru telespectatorii noștri ce înseamnă OCS și ce sarcini, obiective trasează acestei organizații Rusia și aliații ei la etapa actuală?

V. Putin: OCS este o organizație internațională care a luat naștere pe cale naturală la mijlocul anilor ”90, acest lucru fiind legat de începerea activității ce ține de reglementarea problemelor de frontieră dintre Rusia, China și dintre un grup de foste republici ale Uniunii Sovietice – este vorba de Tadjikistan, Uzbekistan, Kîrgîzstan.

Iar apoi, după ce această activitate s-a încheiat cu succes și a dat rezultate practice pozitive, noi am ajuns la concluzia că acest format s-ar putea nu numai să fie menținut, ci și să i se confere un nou statut. Și anume statutul de organizație care s-ar preocupa de dezvoltarea relațiilor pe cele mai diverse direcții și tipuri de activitate. Așa s-a și întâmplat.

Ea a fost fondată astfel, dar ulterior, în timpul activității ei, s-a dovedit că sarcinile pe care și le trasează, problemele pe care le rezolvă sunt atractive și pentru alte țări din regiune. De aceea, foarte multe țări s-au raliat la activitatea acesteia, fiind vorba, pare-se, deja de 18 țări – și ca membri cu drepturi depline ai organizației, și în calitate de observatori. Astfel, OCS a devenit o organizație regională destul de serioasă, care activează pe multiple planuri.    

Întrebare: OCS este o organizație fondată la inițiativa Chinei. Recent, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Dvs. v-ați pronunțat pe marginea războiului comercial pe care îl poartă SUA împotriva Chinei. Ați afirmat atunci că Rusia este cea mai inteligentă maimuță, care a urcat într-un copac și urmărește încăierarea dintre doi tigri. Ce ați avut în vedere?

V. Putin: În primul rând, OCS nu a fost fondată ca organizație la inițiativa Chinei, ci la inițiativa tuturor țărilor care au participat la respectivele tratative în probleme de frontieră, despre care am vorbit. Dar, înainte de toate, da, inițiativa a venit de la Rusia și China, concomitent. Însă toți ceilalți parteneri ai noștri au participat cu drepturi egale și la activitatea, și la înființarea acestei organizații.

Cât privește războaiele comerciale și gluma pe care am făcut-o, când mi-am amintit un proverb chinez, Dvs., probabil, nu ați fost atent cum mi-am încheiat discursul. Eu am spus că noi trăim într-o lume complexă. De când au apărut aceste proverbe, situația s-a schimbat în mod radical și astăzi relațiile dintre Rusia și China au o importanță deosebită și pentru țările noastre, și pentru comunitatea mondială în ansamblu, pot afirma acest lucru fără nici un fel de exagerare.

În fond, dacă e să răspund la întrebarea Dvs., desigur, este o dispută între cele mai mari economii ale lumii. Iar aici există foarte multe chestiuni specifice legate de activitatea curentă a celor două state.

China este o fabrică imensă care produce mărfuri pentru întreaga lume, inclusiv pentru Statele Unite. SUA își amplasează acolo întreprinderi, creează locuri de muncă. În același timp, Republica Populară Chineză, atunci când își desface mărfurile pe piețele externe, în mare volum inclusiv pe piața americană, o parte însemnată din profitul obținut, sub formă de rezerve de aur, le păstrează în hârtii de valoare (titluri) americane. Există acolo foarte multe relații specifice între cele două țări.

Și, bineînțeles, chiar și din punct de vedere al bunului simț, nu există nici o rațiune să ne implicăm în acest proces de negocieri. Dar – și acest „dar” are o importanță foarte mare. Ce am în vedere? În primul rând, noi într-adevăr avem cu China relații nemaipomenit de bune. Suntem cu adevărat parteneri strategici în toate sensurile acestui cuvânt. Cooperăm în economie, în domeniul umanitar, la nivel regional, colaborează strâns ministerele noastre de externe și ale apărării.

Noi aducem o contribuție substanțială la menținerea păcii și a securității generale. Nu numai în regiunea în care se află statele noastre, ci în lume în ansamblu, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, noi ne coordonăm activitatea.

Din păcate, nu putem spune așa ceva despre relațiile noastre cu SUA – acestea (relațiile) degradează, devin tot mai proaste. În ultimii ani, actuala administrație a adoptat, din câte știu, deja câteva zeci de decizii legate de sancțiuni în raport cu Rusia.

Cu China, dimpotrivă, volumul operațiilor comerciale este în creștere, acesta cifrându-se la 108 miliarde de dolari. Ne-am propus în anul trecut obiectivul să atingem plafonul de 100 de miliarde (de dolari), acesta (schimbul de mărfuri) deja a ajuns la 108 (miliarde de dolari).

Avem relații prietenești foarte bune cu liderul Chinei, Președintele Republicii Populare Chineze. Acest lucru aduce, de asemenea, o contribuție esențială, întrucât creează o atmosferă de încredere. Și, desigur, în aceste condiții, simpatia noastră este îndreptată spre partenerii noștri strategici, acest lucru e de la sine înțeles.

Și asta înainte de toate pentru că orice acțiuni legate de deteriorarea arhitecturii actuale a relațiilor economice internaționale, care s-a edificat timp de zeci de ani, după convingerea noastră profundă, cauzează prejudicii tuturor partenerilor activității economice.

De aceea, mizăm foarte mult pe faptul că rațiunea va triumfa până la urmă. Sper că, împreună cu partenerii noștri, inclusiv partenerii americani, SUA, în cadrul viitorului summit G20, vom ajunge la anumite soluții care vor fi constructive, vor crea condițiile stabile necesare pentru cooperarea în domeniul economiei.

Întrebare: Imediat după Kîrgîzstan, aveți preconizată o vizită la Dușambe. Se vor reuni acolo liderii din aproape jumătate de țări ale lumii, la Consfătuirea privind măsurile de încredere și securitate în Asia. În ce constă, în opinia Dvs., importanța acestui format internațional vizând aplicarea deciziilor luate acolo?

V. Putin: Este un format larg, care a apărut la inițiativa primului Președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Aceasta e încă o platformă suplimentară de discuție pentru liderii țărilor din regiune, care pot să se întrunească și să abordeze situația din această regiune imensă a Asiei. Este vorba de Orientul Apropiat, de Asia de Sud.

Există aici multe chestiuni și probleme cărora trebuie să li se acorde o atenție deosebită, începând cu problemele învechite ce țin de soluționarea conflictului israeliano-palestinian și terminând cu Afganistan, cu Iran și programul nuclear iranian, cu Coreea de Nord și cu programul nuclear al acesteia etcetera, etcetera. Sunt foarte multe probleme.  

Desigur, ne îngrijorează și problematica Orientului Apropiat, dar ne preocupă la fel de mult și tot ce e legat de programul nuclear iranian, de Coreea de Nord. Urmărim cu deosebită atenție evenimentele din Afganistan. Aici, apropo, suntem destul de energici și cooperăm cu folos, în opinia mea, cu foarte multe țări ale lumii, inclusiv Statele Unite, care duc acolo o anumită povară și susțin situația din Afganistan.

 Avem și noi o contribuție și sper foarte mult că activitatea noastră comună în acest sens, pe această traiectorie va da rezultate bune. Însă, în linii generale, reiterez și aș vrea să închei răspunsul la întrebarea Dvs. cu ceea ce am început – sunt foarte multe chestiuni care se vor afla în centrul discuțiilor noastre.

Întrebare: Dacă e să revenim la Kazahstan, această țară are un nou Președinte – Kassym-Jomart Tokayev. Spuneți-ne, Vă rog, cum vedeți perspectivele de cooperare a Rusiei cu noua conducere a Kazahstanului?

V. Putin: În primul rând, Președintele Tokayev a făcut studii la Moscova și cunoaște foarte bine Rusia. Am tot temeiul să consider că acest om, care, fără îndoială, va continua cursul stabilit de primul Președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, de apropiere în continuare de Rusia, alinierea relațiilor noastre de aliați, în sensul deplin al acestui cuvânt, pe toate direcțiile: și în industrie, și în agricultură, și în ramurile care necesită tehnologii avansate, precum ar fi cosmosul, să zicem.

Avem proiecte mari. Contăm foarte mult pe faptul că vom realiza tot ce planificăm. Nu am nici un motiv să presupun că ne-ar putea aștepta aici niște poticneli.

Dimpotrivă, consider că, pe măsură ce crește volumul schimbului de mărfuri între țările noastre, iar acesta sporește permanent, pe măsură ce se diversifică relațiile noastre, posibilitățile și pentru cooperarea dintre țări, și nu numai la nivel uman – relațiile dintre cetățeni doar se vor îmbunătăți.

Noi avem doar milioane de contacte și legături între oameni. Iar acest aspect uman al cooperării noastre are o importanță foarte mare. Este vorba aici și de problemele sociale, și de tot ce e legat de asigurarea socială și așa mai departe.

Este vorba și de infrastructură, totodată, nu doar în format bilateral, ci trilateral, tetralateral. Există proiecte, planuri foarte mari, aș spune grandioase. Sunt sigur că vor fi realizate.

Întrebare: La forumul de la Sankt Petersburg, ați dat, pentru prima dată, o apreciere activității lui Vladimir Zelenski în funcția de Președinte al Ucrainei. Acum, în această țară e în toi campania electorală, de astă dată pentru Parlament. Ar însemna aceasta că relațiile dintre Rusia și Ucraina vor lua din nou o pauză?

V. Putin: Nu vă supărați pe mine, Vă rog, dar sunt nevoit să Vă corectez puțin. La forumul de la Sankt Petersburg, nu am dat nici o apreciere activității Președintelui Zelenski din simplul motiv că deocamdată nu există nici un fel de activitate. Nu puteam face acest lucru în virtutea acestei circumstanțe obiective: el abia își începe activitatea.  

Cunosc din propria experiență: doar pentru a înțelege sarcinile care stau în fața noastră, este nevoie de mult timp. Sper că această adaptare la noua calitate va trece destul de repede.

Cât privește interacțiunea noastră cu Ucraina, dacă e să vorbim despre aceasta. Am spus de multe ori și pot să mai repet: consider că este inevitabil, totuși, neapărat vom restabili relațiile noastre. Nu poate fi așa între părțile unuia și aceluiași popor sau, altfel – între două popoare frățești.  

Orice întorsătură ar fi luat relațiile noastre cu elitele politice din trecut, să zicem, cu oamenii care pun pe primul plan al întregii lor activități, al întregii lor vieți, în orice caz, care au pus, înainte de toate, succesul personal și interesul personal, și păstrarea capitalurilor proprii adunate pe spatele poporului ucrainean, dar care sunt păstrate undeva în străinătate, și din cauza asta, cred, au atâta dragoste față de Occident.

Dar sper că noua conducere nu are astfel de constrângeri și se simte liber și descătușat, bizuindu-se pe încrederea care a fost acordată de poporul Ucrainei Președintelui proaspăt ales, va reuși să acționeze energic și în ceea ce privește restabilirea relațiilor dintre Ucraina și Rusia. Și în ceea ce privește soluționarea problemelor interne. Nu își va camufla intențiile cu idei și scorniri rusofobe pentru a se eschiva de la soluționarea problemelor interne ale Ucrainei, înainte de toate, în economie și în sfera socială.

Întrebare: MIR transmite și pe teritoriul Moldovei, vecină cu Ucraina. Acum, țara e sufocată de o criză politică, o adevărată criză politică. Cum evaluați situația politică în Moldova actuală?   

V. Putin: Consider că în Moldova nu e o situație unică, deloc. Însă e mai tipică, fiindcă puterea în Moldova, la fel ca și într-o oarecare măsură în Ucraina, a fost uzurpată, în sensul direct și deplin al acestui cuvânt, de structuri oligarhice, de oligarhi, care și-au subordonat toate structurile de stat, absolut totul: și sfera justiției, și Parlamentul, totul. Adică au făcut bani pe spinarea poporului Moldovei și i-au folosit pentru a-și spori bunăstarea personală și a-și consolida pârghiile de influență asupra statului.

Iată ce au făcut acum Președintele Dodon și oponenții săi de până mai ieri, ca să zicem așa, convențional, în stilul partidelor prooccidentale, este totuși un pas spre edificarea unui stat modern, civilizat, de mare valoare.

Bineînțeles, îi vom susține și pe Președintele Dodon, și pe actualii săi parteneri de coaliție, pentru ca ei să se debaraseze, la urma urmelor, de acești… cum să mă exprim așa, într-un limbaj cult, în fine, de acei oameni care au uzurpat până nu demult puterea în Moldova și, în pofida unor posibile contradicții interne, au găsit totuși voință să pună la punct activitatea în comun în interesul statului moldovenesc și a poporului Moldovei. Și îi vom susține, indiscutabil.

Întrebare: Mulți definesc Compania noastră de radioteleviziune MIR drept pivot al spațiului informațional unic al CSI. Cum vedeți Dvs. perspectivele de dezvoltare a spațiului nostru informațional comun?

V. Putin: Aceasta e o sferă foarte importantă.

În primul rând, acest spațiu trebuie să fie unul deschis, liber. Ar trebui să existe un număr minim de diverse restrângeri. Iar dacă acestea chiar sunt, ele ar trebui să fie legate exclusiv de securitate și de anumite elemente unanim acceptate ce țin de etică, morală și așa mai departe.

În ansamblu, acesta trebuie să fie un spațiu informațional liber la maximum, pentru ca orice surse de informație să fie protejate, respectate și să poată activa eficient. Totodată, cu cât acestea vor fi mai puțin politizate, cu atât mai bine va fi. Informația trebuie să fie difuzată. Libertatea nu e în interesul celor care o difuzează, ci în interesul cetățenilor, care beneficiază de această informație.

Contez foarte mult pe faptul că materialul va fi prezentat interesant, cu talent, va avea un conținut bogat și toți cetățenii țărilor noastre vor putea beneficia de acesta, pentru a se înțelege mai bine unii pe alții, pentru a înțelege ce se întâmplă la vecini și a folosi cele mai bune practici care sunt aplicate în statele noastre, pentru a le implementa la ei acasă.

 ДРУГИЕ НОВОСТИ ПОЛИТИКИ